Snoep gezond eet een appel

Ieder Kind Gezond


Je geeft je kind veel liefde, aandacht, rust en regelmaat. Maar je wilt je kind natuurlijk ook de beste voeding geven. Een gezonde voeding is immers de basis voor de latere gezondheid van kinderen. Dat betekent gevarieerd en gezond eten op vaste tijden. Maar wat is nu een gevarieerde en gezonde voeding voor kinderen? Een gezonde voeding hebben kinderen eigenlijk iedere dag nodig om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Soms lukt het niet altijd om alles binnen te krijgen en kan het wenselijk zijn om extra vitamines en mineralen te geven ter aanvulling op de voeding.

Nieuws

Vegetarisch opvoeden

07-04-2014 12:59
'Vegetarisch opvoeden' Tekst door Jannie Spruit, fotografie door Jannie Spruit |...

Trefwoorden

De lijst van tags is leeg.

Veganisme

Er wordt afgezien van alles wat van dieren afkomstig is. Dieren verbruiken meer voedsel dan ze zelf opleveren. Ook wordt er afgezien van dierlijke stoffen in producten zoals leer, kussens met donsveren of wol. Er bestaat veganistische zuivel in de vorm van sojamelk en rijstmelk. Deze wordt verrijkt met calcium. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten en deze zal als voedingssupplement moeten worden ingenomen.
 

Veganistische salade met quinoa en kikkererwten



Ingrediënten - Porties: 4 
  • 100 gram quinoa
  • 240 ml water
  • 1 blik (425 gram) kikkererwten, uitgelekt 
  • 110 gram gehakte broccoli
  • 1 teen knoflook, fijngehakt, of naar smaak
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • snufje gedroogde dragon
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • snufje zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

Voorbereiding: 10 min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:25min 

1.     Breng de quinoa met het water aan de kook in een kleine pan op hoog vuur. Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat sudderen tot de quinoa gaar is en het water is geabsorbeerd, ongeveer 15 tot 20 minuten.

2.     Doe de gekookte quinoa in een mengkom. Voeg de kikkererwten, broccoli, knoflook, citroensap, dragon, mosterd en olijfolie toe. Roer tot alles gemengd is. Breng op smaak met zout en peper.

Bereidingstip voor broccoli:

Maak de broccoli naar wens klaar: voeg de broccoliroosjes rauw toe, kook ze kort even gaar in kokend water, of stoom ze in 5 minuten gaar in een stoompan. Dompel de broccoli na het koken of stomen onder in heel koud water, en giet af. Zo blijft de broccoli knapperig.

Kruidige geroosterde wortelgroenten

Ingrediënten - Porties: 4 

  • 1 kg wortelgroente, zoals aardappelen, bataten, worteltjes, pastinaken, koolrapen en koolrabi
  • 225 g sjalotjes of zilveruitjes
  • 2 el olijfolie, extra vergine
  • 1 tl grof zeezout
  • 1 tl gekneusde zwarte peperkorrels
  • enkele takjes verse tijm
  • enkele takjes verse rozemarijn
  • takjes verse tijm of rozemarijn om te garneren (desgewenst)

Bereidingswijze

Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:55min 

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Schrap of schil de groenten, afhankelijk van de soort. Snijd grote aardappelen in tweeën of in vieren. Snijd grote worteltjes of pastinaken overlangs door en dan nog eens dwars door. Snijd de koolraap en de koolrabi in grote stukken (ongeveer zoals de aardappelen). Laat de sjalotjes of zilveruitjes heel.
  2. Doe de groenten in een steelpan en giet er kokend water over. Breng opnieuw aan de kook, temper dan het vuur en laat 5-7 minuten sudderen, of tot de groenten bijna gaar zijn, maar nog niet helemaal zacht.
  3. Laat de groenten uitlekken en doe ze in een braadschotel. Bestrijk de groenten met de olie en strooi er het zout en de peperkorrels over. Voeg de takjes kruiden toe en zet in de oven.
  4. Rooster de groenten 30-35 minuten of tot ze goudbruin, krokant en van binnen zacht geworden zijn. Keer ze na ongeveer een kwartier. Serveer heet, desgewenst gegarneerd met de takjes tijm of rozemarijn.

Variaties en tips

• U kunt de groenten tegelijkertijd met een stuk vlees of gevogelte roosteren. Zet 45 minuten in een oven van 200 °C of langer bij een lagere temperatuur, indien nodig. * • Ook een combinatie van nieuwe aardappelen, jonge worteltjes, rode biet en jonge meiknol smaakt heerlijk. Of kies voor een combinatie van pompoen en asperges. Bestrooi ze met kruiden en sprenkel er een beetje balsamicoazijn of citroensap over. * • Ook geroosterde eikelkalebas smaakt heerlijk in dit recept.

Pluspunten

• Door verschillende wortelgroenten te combineren in plaats van alleen aardappelen krijgt u een mix van smaken en voedingstoffen. Dit recept bevat vitamine C uit de aardappelen, bètacaroteen uit de worteltjes en kankerbestrijdende bioactieve stoffen uit de koolraap die tot de Brassica-familie behoort. * • Al deze groenten zorgen voor een heerlijke smaak en vullen goed, zodat er maar een kleine portie vlees bij hoeft. Ze leveren ook voedingsvezels.