Snoep gezond eet een appel

Ieder Kind Gezond


Je geeft je kind veel liefde, aandacht, rust en regelmaat. Maar je wilt je kind natuurlijk ook de beste voeding geven. Een gezonde voeding is immers de basis voor de latere gezondheid van kinderen. Dat betekent gevarieerd en gezond eten op vaste tijden. Maar wat is nu een gevarieerde en gezonde voeding voor kinderen? Een gezonde voeding hebben kinderen eigenlijk iedere dag nodig om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Soms lukt het niet altijd om alles binnen te krijgen en kan het wenselijk zijn om extra vitamines en mineralen te geven ter aanvulling op de voeding.

Nieuws

Vegetarisch opvoeden

07-04-2014 12:59
'Vegetarisch opvoeden' Tekst door Jannie Spruit, fotografie door Jannie Spruit |...

Trefwoorden

De lijst van tags is leeg.

VEGETARISME

Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren. Er zijn vegetariërs die geen vlees eten, maar wel vis eten. Ook zijn er vegetariërs die geen melk drinken of eieren eten. De voedingstoffen worden gehaald uit plantaardig voedsel. Om vetzuren binnen te krijgen zijn o.a. belangrijk: (wal)noten, koolzaadolie, zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie en margarine. Visvetzuren worden aanbevolen ter preventie van hart- en vaatziekten. Vegetariërs moeten opletten dat ze voldoende vitamine B12, ijzer en eiwitten binnen krijgen omdat deze voornamelijk in vlees voorkomen. Het internationale Vegetarisch Keurmerk op een product garandeert dat het product geen ingrediënten afkomstig van het gedode dier bevat.

Recepten 

 
FRISSE SALADE MET WITTE KAAS EN CROUTONS 
 

Ingrediënten

  • 1 ciabatta (Italiaans brood, 250 g)
  • 4 uien
  • 4 el (olijf)olie
  • 1 tomaat
  • 1 komkommer
  • 1 zak gemengde ijsbergsla extra (200 g)´
  • 1 el azijn
  • 300 g witte kaas1 beker croutons Italiaanse kruiden (75 g

Informatie

  • 4 personen
  • 20 min.
  • Hoofdgerecht

Bereiding

Ciabatta volgens gebruiksaanwijzing afbakken. Uien pellen en in zessen snijden.
Helft van olie in koekenpan verhitten en uien 15 min. op matig vuur bakken tot ze bruin zijn.
Komkommer wassen en met kaasschaaf in dunne plakken schaven.
Tomaten wassen en in stukjes snijden. IJsbergsla over vier borden verdelen.
Komkommer en tomaat op sla leggen. Van rest van olie, azijn, zout en peper dressing roeren. Dressing over salade verdelen.Kaas en uien over sla verdelen. Met croutons garneren. Met brood serveren.

RISOTTO MET GEROOSTERDE PAPRIKA EN SPINAZIE

Ingrediënten

  • 2 rode paprika's
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels boter
  • 300 g panklare spinazie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 200 g risottorijst
  • 100 ml witte wijn
  • 500 ml groentebouillon (van tablet)
  • 50 g schapenkaas (bijv. pecorino), geraspt

Informatie

  • 4 personen
  • 50 min.
  • Bijgerecht

Bereiding

Oven op 225 °C voorverwarmen. Paprika's schoonmaken en in brede repen snijden. Paprika in kom met olie en zeezout mengen, op bakplaat uitspreiden en 20 min. in midden van oven roosteren. Paprika in afgesloten plastic zak laten afkoelen, daarna (zwarte) velletjes er met scherp mesje aftrekken. In wok 1 el boter verhitten en spinazie in 5 min. al omscheppend laten slinken. Spinazie in vergiet laten afkoelen, en zo veel mogelijk vocht eruit drukken. In kleine braadpan 1 el boter smelten en daarin ui, knoflook en bleekselderij 2 min. fruiten. Rijst toevoegen en al roerend 1 min. meebakken. Wijn in pan schenken en al roerend op matig vuur laten verdampen. Hete bouillon in gedeelten aan rijst toevoegen (pas nieuwe scheut erbij schenken als vorige door rijst is opgenomen). Rijst onder regelmatig roeren in 20-25 min. beetgaar laten worden. Laatste 5 min. paprika en spinazie toevoegen. Schapenkaas, 1 el boter en naar smaak zout en peper op allerlaatst door risotto roeren. Deksel op pan leggen en rijst 2 min. laten rusten.